Identiteitsfraude

De toan fan Hilda Talsma (Omrop Fryslân, 19 maart 2021)

Een hele goede kennis van ons had vorige week een deurwaarder op de stoep met de mededeling dat ze beslag hadden gelegd op zijn bankrekening. Hij zou valse omzetcijfers wat betreft zijn klusbedrijf hebben opgegeven in een aanvraag bij het RVO, de Rijksdienst Voor Ondernemers, en zo maar liefst dik 58.000 euro subsidie hebben ontvangen! Ze waren erachter gekomen dat de veel te hoge omzetcijfers niet overeenkwamen met zijn BTW-aangiftes en hij werd bestempeld als fraudeur.

Onze kennis wist niet wat hem overkwam want dat had hij helemaal niet gedaan! Gelukkig is hij zelf slim genoeg en weet hij de weg ook goed te vinden bij de instanties, dus hij belde eerst met het RVO. Ze hebben ingelogd op ‘mijn RVO’ en toen kwamen ze erachter dat er een aanvraagprocedure gestart was voor een TVL-subsidie. TVL betekent Tegemoetkoming Vaste Lasten. Als je omzetverlies hebt dan kun je daar een subsidie aanvragen en dat regelt het RVO.

De eerste gedachte was dat iemand zijn DigiD had gehacked, maar na een telefoontje met DigiD werd duidelijk dat dat niet het geval was. Een andere mogelijkheid zou kunnen zijn dat zijn eHerkenning gehacked was, maar dat heeft hij niet dus dat was ook gauw van de baan. Toen heeft onze kennis thuis uitgezocht van wie het rekeningnummer was, waar ze van dachten dat het van hem was. Hij is ingelogd bij zijn eigen bank om een symbolisch bedrag over te maken naar het bewuste nummer.

Hij heeft maar gewoon een naam ingevuld en dan komt er automatisch een tekst in beeld dat het de verkeerde naam is, maar ook op welke naam de rekening wel staat. Het bleek om een klusbedrijf uit Eindhoven te gaan. Dat heeft op 6 januari om 00.31 uur de aanvraag gedaan, met de KVK-gegevens van onze kennis. Op 6 januari is de beschikking ook toegewezen door het RVO en vijf dagen later had het bedrijf het geld op zijn rekening. Deze transacties zijn allemaal te achterhalen maar ondertussen heeft niemand eraan gedacht om eerst maar eens te controleren of het rekeningnummer inderdaad wel van onze kennis was.

Ze zijn er wel achter gekomen dat de aanvraag niet deugde en ze hebben op 2 februari besloten de subsidie in te trekken. Op 11 maart had onze kennis de deurwaarder op bezoek en tot aan de dag van vandaag staat hij te boek als fraudeur, terwijl alle instanties ondertussen wel weten dat het niet zo is. Dat is een heel akelig gevoel! Hij heeft een advocaat in de arm genomen om hem te helpen zijn naam te zuiveren en de vordering van maar liefst 67.200 euro eraf te krijgen. Dat is die dik 58.000 euro plus incassokosten.

‘Waanzin!’ riep onze kennis toen ik hem vroeg hoe het voelde wat hem was overkomen. Hij is in een identiteitsfraudekwestie gerold en heeft geen verweer. Het is ook waanzinnig hoe de overheid met ons geld om gaat! Het RVO heeft zomaar dik 58.000 euro overgemaakt naar een rekeningnummer dat niet deugde, maar de grootste vraag is hoe het bedrijf uit Eindhoven in het systeem gekomen is zonder DigiD. Je zou bijna zeggen dat er intern een lek is en hoeveel geld is er ondertussen op deze manier al verdwenen?

Onze kennis vindt ook dat er bij alle instanties niet veel daadkracht is om dit op te lossen. Ze vinden het allemaal vreselijk maar niemand zegt wat ze er nu werkelijk aan zullen doen. Hij voelt zich niet machteloos en heeft een goede advocaat, maar hij kan er soms amper van slapen en zou dan ook wel graag in contact willen komen met lotgenoten. Als je wilt reageren op deze column, dan zorg ik dat de gegevens op de juiste plaats komen.